Składniki:
300 g drobno startej marchewki
400-500 g mąki
1 szklanka oleju
4 jajka
1,5 szklanki cukru
pestki dyni
nasiona słonecznika
proszek do pieczenia ( około 2-3 łyżeczki) lub soda
cynamon 3-4 łyżeczki
Przygotowanie:
Ubijamy jajka i cukier,dodajemy olej i dokładnie mieszamy mikserem następnie dodajemy przesianej mąki, proszku do pieczenia i cynamonu. Ponownie dokładnie mieszamy. Następnie dodajmy drobno startą marchewkę oraz pestki dyni i słonecznika.
Pieczemy w 150 C, przez około godzinę. Dzisiaj moje ciasto piekło się 20 minut dłużej. Nie wiem dlaczego.
Krem:
250 g serka Philadephia
200 g cukru
150 g masła
Przygotowanie:
Wszystko razem miksujemy mikserem i wstawiamy na 30 minut do lodówki przed posmarowaniem ciasta.
Może nie wygląda jak to ze Starbucks'a ale smakuje bardzo podobnie.
Pozdrawiam.
Przepis prosty, a ciasto wygląda bardzo apetycznie. Chyba skuszę się na wypróbowanie przepisu.
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam tego ciasta, chyba jutro upiekę :)
OdpowiedzUsuńBardzo łatwo je przygotować, a połeczenie tego ciasta z kremem jest jakieś "magiczne". Ja uwielbiam.
Usuńlubie marchewkowe ciasta, sama nigdy nie robiłam ale próbowałam w barze wegetariańskim i siostra robi, ja do wypieków mam dwie lewe ręce:P
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam marchewkowego ciasta :(
OdpowiedzUsuń