środa, 15 sierpnia 2012

Ciasto marchewkowe...prawie jak ze Starbucks'a :)

Ostatnio chłodno na zewnątrz i naszła mnie ochota na ciasto marchewkowe, które kojarzy mi się z jesienią i zimą. Pewnie przez dodatek cynamonu :) Tak więc zabrałam się do pieczenia...

Składniki:
300 g drobno startej marchewki
400-500 g mąki
1 szklanka oleju
4 jajka
1,5 szklanki cukru
pestki dyni
nasiona słonecznika
proszek do pieczenia ( około 2-3 łyżeczki) lub soda
cynamon 3-4 łyżeczki

Przygotowanie:
Ubijamy jajka i cukier,dodajemy olej i dokładnie mieszamy mikserem następnie dodajemy przesianej mąki, proszku do pieczenia i cynamonu. Ponownie dokładnie mieszamy. Następnie dodajmy drobno startą marchewkę oraz pestki dyni i słonecznika.
Pieczemy w 150 C, przez około godzinę. Dzisiaj moje ciasto piekło się 20 minut dłużej. Nie wiem dlaczego.

Krem:
250 g serka Philadephia
200 g cukru
150 g masła

Przygotowanie:
 Wszystko razem miksujemy mikserem i wstawiamy na 30 minut do lodówki przed posmarowaniem ciasta.



Może nie wygląda jak to ze Starbucks'a ale smakuje bardzo podobnie.

Pozdrawiam.


5 komentarzy:

  1. Przepis prosty, a ciasto wygląda bardzo apetycznie. Chyba skuszę się na wypróbowanie przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam tego ciasta, chyba jutro upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo łatwo je przygotować, a połeczenie tego ciasta z kremem jest jakieś "magiczne". Ja uwielbiam.

      Usuń
  3. lubie marchewkowe ciasta, sama nigdy nie robiłam ale próbowałam w barze wegetariańskim i siostra robi, ja do wypieków mam dwie lewe ręce:P

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie jadłam marchewkowego ciasta :(

    OdpowiedzUsuń